Nazovite nas
TRAVARSTVO SABLJAKOVIĆ-HORN

LIJEČENJE BOLESTI

Kašalj

Uzroci kroničnog kašlja su brojni, mogu obuhvaćati strukture od nosa/ždrijela sve do najmanjih bronha. Uzroci kao pušenje i ACE inhibitori (lijekovi za tlak: Irumed, Iruzid, Tritace, Piramil isl.) su očigledni nakon uzimanja anamneze .

Tri najčešća uzroka kašlja ( 92-100% slučajeva):

1. Sindrom gornjih dišnih puteva ili kako se ranije nazivalo: postnazalni drip
2. Astma
3. GERB: gastroezofagealna refluksna bolest

Čevtrti uzročnik, neasmatični bronhitis sa eozinofilijom se također mora uzeti u obzir jer je relativno učestala pojava


detaljnije >>


Protiv pušenja

Najgora i otrovnija navika ljudi, isti dan zasmrdi cigareta.

Pušenje je način konzumiranja duhana uzimanog u obliku cigara (umotanih u duhanov list), cigareta (malenih cigara umotanih u papir), cigarilosa, i pomoću lule.

Drugi oblik konzumacije duhana je žvakanje i šmrkanje. Kako duhan sadržava u sebi otrovne alkaloide, kao što je nikotin a prilikom pušenja se stvara i katran, nerazrijeđeni beznikotinski kondenzat dima, pušenje je opasna navika za zdravlje ljudi jer štetno djeluje na krvožilni sustav i pluća.

U Hrvatskoj je zabranjena prodaja duhanskih proizvoda mlađima od 18 godina, no postoji mnogo slučajeva kada osnovnoškolci puše od svoje trinaeste godine, što je tada jako štetno za zdavlje, mnogo više nego za zdravlje odraslog čovjeka. Kada pušači puše, oni također štete ljudima oko sebe, što se naziva pasivno pušenje. Također, pasivni pušači udišu i dim koji je nefiltriran pa udišu i više dima nego pušač.


detaljnije >>


Zadah iz usta

Glavni simptomi zadaha uključuju ustajao i neugodan miris koji dolazi iz usne šupljine kao i neugodan miris truleži koji se od želuca ili drugih unutarnjih organa širi kroz usta.

Što uzrokuje neugodan zadah iz usta?

Hrana. Konzumiranje hrane koja sadrži lako hlapljiva ulja čest je uzrok neugodnog zadaha iz usta.

 

Loš zadah koji nastaje u pušača posljedica je suhoće usne šupljine i čestih bolesti desni.

Predstavnici takve hrane su luk, češnjak, ali i brojne vrste povrća i začina.


detaljnije >>