Nazovite nas
TRAVARSTVO SABLJAKOVIĆ-HORN

LIJEČENJE BOLESTI

Artritis

ARTRITIS predstavlja upalu jednog ili više zglobova, a karakteriziran je bolom, oteklinama, ukočenošću, i deformacijama sa ili bez smanjene pokretljivosti zglobova.

Artritis uglavnom pogađa pokretne zglobove koljena, ručne zglobove, zglobove palčeva, skočni zglob i rame.

Kod artritisa razlikujemo dva najčešća oblika - OSTEOARTRITIS I REUMATOIDNI ARTRITIS kod djece JUVENILNI IDIOPATSKI ARTRITIS.


detaljnije >>


Crijeva

Upalna bolest crijeva, poznatija pod svojom engleskom kraticom IBD (inflammatory bowel disease), zapravo je grupa sličnih bolesti karakteriziranih autoimunim upalnim procesima u probavnom traktu, kroničnog karaktera, najčešće u tankom i debelom crijevu.


detaljnije >>


Guša

Struma podrazumijeva sve oblike povećanja štitnjače, bez obzira na uzrok i terapijske postupke koji su različiti u raznim oblicima strume.

U ovom članku govorimo o obliku netoksičnog (bez povećanja vrijednosti hormona štitnjače) i dobroćudnog (benignog) uvećanja štitnjače.


detaljnije >>


Hiperaktivna djeca

Poremećaj se najčešće otkriva kad dijete krene u kolektiv, posebno u školu.

Vrlo je učestao, i smatra se da se pojavljuje u 3-5% djece školske dobi. Najmanje je četiri puta češći u dječaka nego u djevojčica.

U stranoj literature naći ćemo naziv ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder – poremećaj pažnje i hiperaktivnost).

Još uvijek su u upotrebi i termini koji su se ranije koristili, i to: minimalna cerebralna disfunkcija, ADD (Attention Deficit Disorder- poremećaj pažnje) i ADDH (Attention Deficit Disorder with Hyperactivity- poremećaj pažnje sa hiperaktivnošću).


detaljnije >>


Hunjavica

Hunjavica je najpoznatija i najčešća bolest nosa. To je, u stvari, upala nosne sluznice. Bit oboljenja sastoji se u tome da sluznica jako oteče i zacrveni se. Ujedno je izlučivanje sluzi jako pojačano.

Cijeli tok upale zove se katarom. Hunjavica je nosni katar koji se javlja u većini slučajeva u lakom obliku, ali kadšto je i ozbiljna bolest zbog koje cijeli organizam znatno oslabi.

Hunjavica izaziva slijedeče tegobe: jako začepljenje nosa, snažni poticaj na kihanje, tupu bol u glavi, uglavnom u predjelu čela, te neugodno osjećanje i malaksalost. Sve su to posljedice oteknute sluznice nosa.

Nosni otvori su jako suženi zbog čega kroz njih veoma teško prolazi zrak. To je razlog što prehlađeni Ijudi često otvaraju usta (dišu na usta). Kada se nosni katar potpuno razvije, upaljena sluznica izlučuje velike količine sluzi koja može teći danima.

Suzne žlijezde očnih šupljina također su jako podražene i miješaju svoju slanu izluče-vinu s nosnom sluzi. Svojom oštrinom te izlučine nagrizaju kožu gornje usnice koja također postaje ranjiva i crvena te lako puca. Izlučivanje sluzi postupno prestaje i zdravlje poprima normalan tok.

 


detaljnije >>


Impotencije

Impotencija (erektilna disfunkcija) je trajna nemogućnost postizanja i održanja erekcije, kako bi se osigurala seksualna aktivnost.

Impotencija u nekim slučajevima može biti minimalna, u nekim umjerena, a u najtežim slučajevima trajna. Nažalost broj pacijenata koji se liječe od te bolesti je u porastu.

Muškarci koji se bave umjerenom tjelesnom aktivnošću i imaju normalnu tjelesnu težinu, rjeđe imaju problema sa impotencijom. Većina muškaraca poteškoće s erekcijom doživljava jako negativno.


detaljnije >>


Kašalj

Uzroci kroničnog kašlja su brojni, mogu obuhvaćati strukture od nosa/ždrijela sve do najmanjih bronha. Uzroci kao pušenje i ACE inhibitori (lijekovi za tlak: Irumed, Iruzid, Tritace, Piramil isl.) su očigledni nakon uzimanja anamneze .

Tri najčešća uzroka kašlja ( 92-100% slučajeva):

1. Sindrom gornjih dišnih puteva ili kako se ranije nazivalo: postnazalni drip
2. Astma
3. GERB: gastroezofagealna refluksna bolest

Čevtrti uzročnik, neasmatični bronhitis sa eozinofilijom se također mora uzeti u obzir jer je relativno učestala pojava


detaljnije >>


Kihavica - Kihanje

Kihanje (lat. sternutatio) poluautonomno je, konvulzivno izbacivanje zraka iz pluća kroz nos i usta, obično uzrokovano prisustvom stranih čestica i iritantantima nosne sluznice.

Kihanje može isprovocirati izloženosti jakom svjetlu, zatim osobito pun želudac, ili virusne infekcije, a samo kihanje može dovesti do širenja bolesti.


detaljnije >>


Lijenost crijeva

Lijenost crijeva najčešće se razvija zbog sljedećih situacija: prejedanje, putovanje ili promjena mjesta boravka, dijeta, loše prehrambene navike, manjak tjelesne aktivnosti, napetost na radnom mjestu, stres svakodnevnice.


detaljnije >>


Neplodnost

Neplodnost je "bolest reproduktivnog sustava definirana kao izostanak kliničke trudnoće nakon 12 ili više mjeseci redovnih nezaštićenih odnosa" (WHO, Svjetska zdravstvena organizacija ).

Studije su našle da je postotak populacije pogođen ovim problemom između 7% i 26% barem jednom tokom života, da tek oko 50% neplodnih parova zatraži liječničku pomoć i tek oko 22% se podvrgava liječenju.


detaljnije >>


Pamćenje

Pamćenje je mogućnost usvajanja, zadržavanja i korištenja informacija. Pamćenje je uvelike značajno za čovjeka, za njegov razvoj i njegov identitet.

Ono je u uskoj vezi s učenjem, mogli bismo reći da bez njega učenje ne bi imalo smisla jer je pamćenje mjesto na kojem se čuvaju informacije, a ujedno je i proces unutar čovjeka koji obrađuje te informacije.


detaljnije >>


Polipi

Polipi su benigni izraštaji koji se formiraju na membranama sluznica. Oni mogu biti u nosu, polipi na glasnicama, polipi na i u debelom crijevu, polipi na materinci


detaljnije >>


Siva mrena

Siva mrena ili katarakta je zamućenje koje se razvija u leći oka. Katarakta je vodeći uzrok sljepoće u svijetu.

Katarakta (mrena) je zamućenje koje se razvija u očnoj leći ili ovojnici očne leće, a koje varira od malene do potpune zamućenosti uslijed agregacije proteina i ometa prolaz svjetla.

U ranoj fazi razvoja staračke katarakte jakost leće može biti povećana, te uzrokovati kratkovidnost (miopiju); također, može doći do postupnog žutila i zamućenja leće, što može smanjiti mogućnost percepcije plavih boja.

Razvoj bolesti uzrokuje gubitak vida , može uzrokovati sljepoću.


detaljnije >>


Slabokrvnost

Kada je u krvi smanjen broj eritrocita ili sadržaj hemoglobina , odnosno oboje govorimo o slabokrvnosti. Uzroci slabokrvnosti mogu biti različiti, a najčešći je nedostatak željeza.


detaljnije >>


Smirenje

Većina vas trči po svom životu. Ponašate se kao na željezničkom kolodvoru gdje iz nekih nepoznatih razloga vlakovi stalno kasne i vi trčite okolo izbezumljeni kako bi stigli „na vrijeme“ obaviti sve svoje dužnosti što si po putu namećete.

A onda kada uhvatite željeni vlak i udobno se smjestite u stolicu te pogledate kroz prozor u sunčan dan shvatite da još uvijek imate dovoljno vremena i da bi se mogli sada i odmoriti...


detaljnije >>


Spolni nagon

Potreba za seksualnim odnosom nalazi se visoko na ljestvici potreba ljudskog organizma, neki ju stavljaju odmah iza primarnih potreba (poslije potrebe za hranom, pićem i defekacijom).


detaljnije >>


Upale srčanih mišića

Upala srčanog mišića ili miokarditis je posljedica upalnih reakcija u samim srčanim stanicama (miocitima) kao posljedica infekcije (zaraze) virusima, rjeđe bakterijama i gljivicama, ali i drugim nezaraznim uzrocima u širem smislu (neki lijekovi, autoimune reakcije, otrov zmija, zračenje, alkohol).


detaljnije >>


Vrtoglavica

Vrtoglavica (lat. vertigo) je subjektivni osjećaj da se čovjek sam okreće (subjektni vertigo) ili da se predmeti vrte oko njega (objektni vertigo).

Vrtoglavica je u stvarnosti samo simptom koji upućuje na poremećaj funkcioniranja centra za ravnotežu.

Može biti praćena teturanjem ili rušenjem zahvaćene osobe, kao i pojavom nevoljnih trzaja očiju (nistagmusom). Često dolazi u sklopu kinetoza (bolesti kretanja).


detaljnije >>


Želučani sok

Vrlo kisel sekret kojeg luče želučane žlijezde u količini od 1.5-3 L /dan.

Želučani sokovi su enzim pepsin, klorovodična kiselina i sluz. Enzim pepsin (kojeg luče želučane glavne stanice) služi za degradaciju bjelančevina u peptide, klorovodična kiselina razgrađuje masti, a želučana sluz ju razrijeđuje kako ne bi oštetila stijenku želuca.


detaljnije >>